Jenever fles groen

 

De Jenever, Geniëver of Genever is sinds eeuwen omgeven door een waas van mystiek. Dit is altijd in stand gehouden door de jeneverproducenten. In feite is er nooit iets mysterieus bij geweest behalve de kruidenverhoudingen. Nu er geavanceerde analyse apparatuur bestaat is ook dit laatste tot het verleden gaan behoren.

In België spreekt men van "Jenever" (met J), in Nederland houdt men het bij "Genever". Genever wordt in Holland aanzien als hun nationale drank. Het is echter zo dat deze befaamde drank is ontstaan in het begin van de 13e eeuw in Belgisch Limburg (toen Vlaanderen) en meer specifiek in de streek rond Hasselt. Jacob Van Maerlant schreef reeds in 1266 reeds dat jenever, gemaakt met de jeneverbes, veel geneeskundige eigenschappen bevat. Deze drank is goed tegen buikpijn of krampen van de ingewanden. Dit sterke geloof in de geneeskundige krachten van de jeneverbes vindt men terug in talrijke vlaamse geschriften. Ook Dodoens beschreef jenever als een remedie tegen pest in zijn "Cruydeboeck" van 1554. Echt tegengesproken is dit nooit.
In Nederland ontwikkelde de "Genever-cultuur" zich rond de jaren 1600. Waarschijnlijk werdt er hier en daar in Nederlands Limburg ook al vroeger genever aangemaakt. De echte bakermat ervan lag echter in de streek rond Hasselt.

 

------------------------------------------------------------------------------------------

Totaal jeneverflessen groen

 

  

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

Henkes Rotterdam (klein)

 

   

In 1824 kocht Johannes Hermanus Henkes samen met twee vennoten, Arie de Jong en Gerke d'Arnaud Gerkens, de reeds bestaande korenwijnbranderij aan de Voorhaven 27 te Delfshaven op en noemden deze: De Ooyevaar. Ook namen zij een aandeel in de moutmolen "De Distilleerketel", die zich op het Middelhoofd bevond. De ooievaar kan mogelijk in verband gebracht worden met de Haagse afkomst van Arie de Jong.

Op het ogenblik van koop was de branche herstellende van de crisis onder de Napoleontische tijd, toen bijna de helft van de Delfshavense destilleerderijen moest worden gesloten. In 1850 verving hij de rosmolen in de destilleerderij door een stoommachine en was daarmee de eerste in zijn branche die zulks deed. In de jaren '60 van de 19e eeuw werd het nog bestaande pand gebouwd, dat de hele wand Voorhaven 19-31 bestreek.

Het product van De Ooyevaar werd ook geëxporteerd en verwierf een medaille op de Wereldtentoonstelling van 1867 te Parijs.

De familie Henkes ondertussen spreidde haar activiteiten. Zo werd de Rotterdamsche Boek- en Kunstdrukkerij opgezet. Daarnaast werd een vennootschap aangegaan met de steenfabriek De Vlijt te Halsteren.

In 1887 werd, eveneens te Halsteren, de eerste conservenfabriek in Noord-Brabant opgezet, Het Klaverblad geheten, en in 1901 volgde de Henkes Jam-, Pulp-, Vruchten- en Groentenfabriek te Breda.

Vrijwel onmiddellijk daarna kwamen er moeilijkheden. In 1902 vogde surséance van betaling en in 1904 werd Henkes in een Naamloze Vennootschap omgezet.

Van 1948 tot 1977 werden merken als Henkes Jonge Jenever, Henkes Vieux, Henkes Bessenjenever en vruchtendranken op de Nederlandse markt gebracht. In 1959 verkreeg Henkes het predicaat "Hofleverancier". In 1967 werd de productie verplaatst naar Hendrik-Ido-Ambacht. Henkes was nu in handen gekomen van de Suiker Unie. In 1970 werd de Henkes Verenigde Distilleerderijen (HVD) opgericht, waarin de distilleerderijen van de Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek en die van de Zuid-Nederlandsche Melasse-Spiritusfabriek werden ondergebracht. Iets later werd Rynbende overgenomen.

 

In 1986 begon Bols, toen reeds marktleider op dit terrein, zijn positie te verstevigen en kocht Henkes op. Henkes werd daarmee een merk van Bols.

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

Henkes Rotterdam

 

  henkes

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

Lucas Bols (klein)

 

                 

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

Onbekend

 

  

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

Coebergh klein

 

   Coeberg 

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

P. Bokma leeuwarden holland

 

Bokma  bokma leeuwarden holland   

De geschiedenis van Bokma begint bij de bron. Letterlijk, want “de bron” is de naam die Freerk Klaaseszoon Bokma aan zijn distilleerderij gaf. Hij trad in de voetsporen van zijn vader Klaas Bokkeszoon, die behalve zijn eigen graanmolen ook een uit 1826 stammende tapperij had. Zo legde hij de grondslag voor een rijke en lange familietraditie. Tegenwoordig garandeert Piet Bokma, de vijfde generatie van dit Friese jenevergeslacht bij uitstek, de vertrouwde hoge kwaliteit van jonge en oude Bokma. Een erfgoed om trots op te zijn. Elke generatie heeft er dan ook toe bijgedragen, dat Bokma is uitgegroeid tot de autoriteit op jenevergebied. Eigenzinnig, maar met respect voor de traditie.

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

Coebergh Schiedam

 

   coebergh 

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

Levert & Co De Wildeman Amsterdam

 

levert & Co wildeman   Levert & Co De Wildeman Amsterdam 

 jendemen  

LEVERT&CO

Cafe In de Wildeman’ , Kolksteeg 3,1012PT Amsterdam 

Deze likeurstokerij annex proeflokaal van Levert & Co. werd hier in 1690 gevestigd. Het historisch interieur is voor een goed deel bewaard gebleven. Het café is vooral ook een aanrader

voor bierliefhebbers; zij kunnen kiezen uit ongeveer 150 soorten bier, waaronder diverse van het vat.

Gelegen in het hart van Amsterdam schuin tegenover het Korenmetershuisje op de Nieuwe Zijds Kolk. Vanouds een distilleerderij en proeflokaal van jenevers en likeuren, nu een proeflokaal van bier. Dit mooie, bruine biercafé heeft 17 verschillende bieren van het vat en een ciderpomp, tevens zijner ongeveer 300 verschillende bieren op fles verkrijgbaar uit de gehele wereld. Een gratis kopie van de bierkaart is verkrijgbaar aan de bar ! Het Brand Pils e.a. Brand seizoensbieren alsmede wijn, jenevers en diverse malt whisky's komen hier uitstekend tot zijn recht.


 

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

Nolet Schiedam Holland (middel)

 

Molet Schiedam   Molet Schiedam Holland

Schiedam was aan het einde van de 17e eeuw het knooppunt voor de handel in graan. De belangrijkste reden voor Jan Lucasse Nolet om in 1691 branderij ‘De Roos’ in de Boterstraat in Schiedam te beginnen. Een branderij waar tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw het assortiment zo’n 40 producten telden. Door het succes van de ambachtelijk gestookte Ketel 1 Jenever werd geleidelijk omgeschakeld naar de bereiding van nog slechts dat ene product.
Ketel One Vodka
Sinds eind jaren ’80 voert Nolet een tweede product voor de Amerikaanse markt: Ketel One Vodka. Inmiddels een van de bestverkochte importwodka’s van de Verenigde Staten.

Nolet  

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

Erven Lucas Bols, het lootsje, Amsterdam

 

lucas bols   erven lucas bols het lootsje amsterdam

In 1575 opende de familie Bols "het Lootsje", een kleine stokerij in Amsterdam. Het bedrijf groeide echter gestaag en verhuisde al snel naar een nieuw (nu stenen) onderkomen, dat wederom de naam 'het Lootsje' kreeg. De in 1652 geboren zoon van de familie, Lucas Bols, maakte van het bedrijf een internationaal bekende merknaam. Ook breidde hij het assortiment likeuren aanzienlijk uit. In 1664 maakte hij een begin met de productie van jenever, in die tijd een door het gewone volk veel genuttigde drank. Lucas Bols was bovendien grootaandeelhouder van de VOC, die een belangrijke rol vervulde in de levering van de kruiden en specerijen die de stokerij nodig had.

In 1816 stierf de laatste mannelijke erfgenaam van de familie Bols, waarna het bedrijf, inclusief 250 handgeschreven recepten, werd verkocht. De verkoop vond echter plaats onder voorwaarde dat de merknaam Bols behouden zou blijven. De internationale bekendheid van Bols nam in de eerste helft van de 19e eeuw snel toe en het bedrijf werd een tweede maal doorverkocht, nu aan de familie Moltzer. In 1954 werd het onder de naam "Bols Distilleries" een beursgenoteerde onderneming, en trok het laatste betrokken lid van de Moltzerfamilie zich terug uit de directie. De stokerij verhuisde in 1969/1970 naar Nieuw-Vennep, omdat verdere uitbreiding in Amsterdam op dat moment niet mogelijk was.

In 1993 fuseerde Bols met voedingsmiddelenconcern Wessanen. De combinatie was geen succes en de beide ondernemingen gingen weer gescheiden verder. Bols vestigde zich in Zoetermeer en werd in 2000 overgenomen door Rémy Cointreau. In 2006 werd Bols echter alweer zelfstandig, via een buy-out door het management en ABN AMRO Capital. Onder leiding van Huub van Doorne, die lid was van de raad van bestuur van Rémy Cointreau en CEO werd van het nieuwe Lucas Bols, keerde het bedrijf terug naar Amsterdam, waar het tot op heden gevestigd is.

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

Nolet Schiedam Holland (groot)

 

Molet schiedam   molet

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

Vrijmoed ,, De Sleutels``Schiedam-Rotterdam

 

vrijmoed    vrijmoed schiedam rotterdam

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

Herman Jansen anno 1777 

 

Herman Jansen anno 1777   

In 1777 werd in Schiedam de basis gelegd voor het familiebedrijf met een eigen distilleerderij en branderij die tot op de dag van vandaag door de familie Jansen worden gerund. Inmiddels doet het Nederlandse familiebedrijf tot ver over de grenzen zaken en is wereldwijd actief. Dat familieleden het bedrijf leiden blijft ook zo. De opvolgers voor de huidige bestuurders staan al klaar. Hierin schuilt ook de kracht van het bedrijf. “Door onze handelsgeest, kennis van ingrediënten en het creëren van de juiste smaak hebben wij in zes generaties duurzame relaties opgebouwd met handelspartners in binnen- en buitenland”, aldus Dick Jansen.

 

Heman Jansen  Herman Jansen


 herman jansen Herman jansen Herman jansen Herman Jansen

Beschrijving:Het huiskantoor van de Firma Herman Jansen gelegen tussen de bebouwing van de bedrijfsterreinen van de firma aan de Zijlstraat en de Noordvest. In 1777 ontworpen door Giovanni Giudici voor Jacobus Nolet. Nu geheel ingebouwd in het UTO complex.

------------------------------------------------------------------------------------------

 

Erven Lucas Bols Amsterdam (2x)

 

Lucas Bols erven lucas bols erven lucas bols Amsterdam

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

2x onbekend, grote en kleine fles

 

  

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

Vrijmoed`s oude genever Schiedam

 

vrijmoed oude genever  vrijmoeds oude genever

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

Herman Jansen Schiedam-Holland

 

  

Branderij De Tweelingh

 

Herman Jansen, distillateur sinds 1777, is eigenaar van de authentieke Branderij De Tweelingh in het hart van historisch Schiedam, de jeneverstad van oudsher.

Dick Jansen, de huidige directeur, besloot in 1987 volgens oud recept van rond 1900, weer traditioneel te gaan distilleren.

Met groot succes. Nu reeds brengt Branderij De Tweelingh vier topkwaliteit jeneverdistillaten op de markt.

NOTARIS GRAANJENEVER

NOTARIS MOUTWIJN JENEVER

NOTARIS V.O. 3 jaar gelagerd

NOTARIS X.O. minimaal 10 jaar gelagerd

branderij  branderij tweelingh

 

------------------------------------------------------------------------------------------